K raňajkám, svačine, svačine a možno aj večeri. Tri až štyri porcie obľúbeného pečiva môžu byť príčinou nenápadného naberania kilogramov tuku. Prečo by sme si mali dať pozor najmä na konzumáciu bieleho chleba a aké zdravotné ťažkosti sa spájajú s prejedaním touto cereálnou pochúťkou?
Nie každý tmavý chlieb je celozrnný. Pozor na to.
Extrémy nepomáhajú
Pečivo neodmysliteľne patrí k zdravému životnému štýlu. Obsahuje totiž základnú makroživinu, ktorá je nevyhnutná pre fungovanie organizmu. Ide o sacharidy, ktoré dodávajú telu energiu na pohyb, premýšľanie, ale dokonca aj na spánok. Aj v tomto prípade však platí, že pri výbere výrobkov z múky treba byť na pozore. Niektoré druhy pekárenských produktov, napríklad biely chlieb, môžu spôsobiť pribúdanie na hmotnosti. A to najmä vtedy, ak sa konzumuje často a vo väčších množstvách.
Farba nerobí z chleba zázrak
Do povedomia ľudí sa za ostatné roky dostal mýtus, že za zdravý chlieb sa považuje ten s hnedou farbou. Ak je vyrobený z celozrnnej, prípadne špaldovej múky, ide naozaj o kvalitný zdroj sacharidov a proteínov. Mnoho takzvaných hnedých chlebičiek sa od svojich bielych „príbuzných“ líši iba vďaka farbe. Tmavšia farba pečiva možno niekedy dosiahnuť pridaním prírodného farbiva, a to napríklad jačmenného sladu či karamelu. So zdravým životným štýlom tak nemá veľa spoločného.
Prečo je vlastne biely?
Pojmom biely sa označuje bežne používaný pšeničný chlieb. Na 100 gramov obsahuje vyše 50 g sacharidov, 8 g bielkovín, 2 g tuku a 4 g vlákniny. Energetická hodnota je pri spomínanom množstve až na úrovni 250 kilokalórií. Pre porovnanie, pšenično-ražný celozrnný chlieb má o niečo menej cukrov, asi 240 kcal, približne rovnaké množstvo proteínov a až 9 g vlákniny. Posledná spomínaná látka tvorí základný rozdiel medzi bielym a „tmavým“ chlebom. Vláknina spôsobuje, že cukor z chleba sa do krvi uvoľňuje postupne. V takom prípade nekolíše hormón inzulín, ktorý je zodpovedný za priberanie na hmotnosti.
Pozor na lepok
Pochutnávanie si na pšeničnom chlebe nesúvisí len s priberaním, ale niekedy aj s tráviacimi ťažkosťami. Samozrejme, ide o výnimky. Ak sa vyskytnú, treba si všimnúť. Väčšinou sa za zažívacími ťažkosťami skrýva intolerancia na bielkovinu zvanú lepok. Prejavuje sa po jedle v podobe silného nadúvania či hnačky. Podľa amerického Národného ústavu pre diabetes a ochorenia tráviaceho traktu a obličiek sa u približne 10% osôb s celiakiou vyvinie nejaká forma kožného ochorenia. Kožné vyrážky sa môžu objaviť na chrbte, hýždách, lakťoch, kolenách a na pokožke hlavy.